Ons verhaal

Ons verhaal begint ruim 20 jaar geleden in Zeist. Als jongens van 14 kwamen we bij elkaar in de klas. We hielden allebei van skaten en dat smeedde meteen een band en een vriendschap voor het leven. Na de middelbare school vertrok Jochem naar Amsterdam voor de Filmacademie en koos Edwin voor een carrière in de corporate wereld die hem als expat in Singapore bracht. Na een aantal jaren werken in de filmindustrie startte Jochem een houtwerkplaats, De Machinekamer, in Utrecht.  In 2017 kwamen we weer met elkaar in contact en besloten om samen te werken. Jochem als het creatieve brein en Edwin aan de commerciële kant.

Ruim twee jaar geleden startte we onze makerspace in het Werkspoorkwartier, waar we zelfstandig een werkplaats bouwden. Een enorme uitdaging, maar we zijn heel trots op het resultaat. 

Over ons Jochem en Edwin Bovenkamer Utrecht Machines Houtbewerking Werkplaats

De Bovenkamer is nu een plek waar we onze gezamenlijke passie voor houtbewerking overbrengen op zowel hobbyisten als ondernemers. Je kan bij ons terecht voor alles wat te maken heeft met hout, van productie en  prototyping tot cursussen en teambuilding-activiteiten.

Ons hele verhaal is HIER te beluisteren als podcast op Spotify. Verder kan je onze ontwikkelingen blijven volgen via LinkedIn en Instagram.

Faciliteiten

 

De Bovenkamer is uitgerust met alle faciliteiten die je nodig hebt om zelfstandig aan de slag te gaan met hout. Naast hoogwaardige machines van Felder en handgereedschap zoals Japanse zagen, schaven en beitels van de Baptist draait het bij ons vooral om kennis en passie voor houtbewerking. Om onze geavanceerde houtbewerkingsmachines veilig en efficiënt te kunnen gebruiken, bieden we ook machinale cursussen aan

 

Momenteel beschikken we onder andere over de volgende machines:

Vlak- en vandiktebank (Felder AD 741)

Onze veelzijdige vlak- en vandiktebank met Helical Head vlakt moeiteloos ruwe houtoppervlakken, waardoor ze glad en gelijkmatig worden. Daarnaast schaaft de machine het hout tot de gewenste dikte, waardoor het ideaal is voor nauwkeurige en hoogwaardige houtbewerking.

Capaciteit: max doorvoer vandiktebank 180mm, max breedte tot 400mm.

 

Formaatcircelzaag (Felder KF 700S)

Deze geavanceerde zaagtafel biedt nauwkeurige sneden en veelzijdigheid voor diverse houtbewerkingstoepassingen. Of je nu grotere panelen op maat zaagt of complexe zaagsneden maakt: onze formaatzaag is ideaal bij het creëren van meubels, kasten en andere houten projecten. NB: formaatzaag heeft geen voorritser.

Capaciteit: max lengte 2500mm, max hoogte 90mm, hoek tot 45.1 graden 

 

Lintzaag (Felder FB 510)

Deze lintzaag met keramische bladgeleiding maakt precisie gebogen en complexe zaagsneden, waardoor je vormen en contouren aan je houten projecten kunt geven. Ook is deze lintzaag uitermate geschikt voor schulpen en het maken van fineerwerk.

Capaciteit: max hoogte 410mm, max breedte 480mm

 

Kantchuurmachine (Hammer HS 950)

Deze krachtige oscillerende kantschuurmachine kan snel, efficiënt en nauwkeurig schuren voor een mooie en gladde afwerking van je houten projecten. De schuurtafel kan traploos tot 90 graden worden gedraaid.

 

Kolomboormachine

Een tafelboormachine of kolomboormachine biedt gecontroleerde boormogelijkheden om nauwkeurige en rechte boorgaten te maken in hout. De hoogte van de werktafel is in te stellen doormiddel van een tandheugel.

 

Lasermachine

Onze lasermachine met 80W laserbuis kan hout automatisch graveren en snijden. Door de intensiteit van de laser in te stellen, kan deze een diepere gravering maken. Dit kan een lijn maar ook een heel vlak zijn. Met deze methode kun je mooie effecten bereiken en speciale gravures in het hout maken.

Capaciteit: max doorvoer 400mm, bed van 900x600mm.

 

CNC-machine

Deze geautomatiseerde freesmachine met vacuümbed en 2.2kW spindel maakt complexe sneden en vormen mogelijk. Hiermee kun je gepersonaliseerde en gedetailleerde houten onderdelen creëren.

Capaciteit: max doorvoer 160mm, bed van 1200x1200mm

 

Snijplotter

De snijplotter is perfect voor het uitsnijden van teksten, logo’s en ontwerpen uit verschillende materialen zoals stickerfolie, textielfolie, papier, stof en karton

 

Machines vlakte vandiktebank lintzaag formaatzaag zaagtafel hout houtbwerking utrecht
Machines vlakte vandiktebank lintzaag formaatzaag zaagtafel hout houtbwerking utrecht
Machines vlakte vandiktebank lintzaag formaatzaag zaagtafel hout houtbwerking utrecht

Wil je gebruik maken van onze machines of in onze werkplaats een idee uitwerken tot een tastbaar product? Neem dan contact met ons op!

Philip Lindeman Bovenkamer Utrecht Icon
back to top